Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1961: West side story (Robert Wise)

  DE REGISSEUR

  Robert Wise (1914 - 2005) is een veelzijdig regisseur die zijn sporen in veel genres verdiend heeft. Te noemen zijn musical ("West side story" (1961) en "The sound of music" (1965)), science fiction ("The day the earth stood still" (1951)) en horror ("The haunting" (1963)).

  HET VERHAAL

  Twee rivaliserende jeugdbendes (de blanke "Jets" en de Puerto Ricaanse "Sharks") verdedigen in New York / Manhattan hun territorium. Als de blanke Tony (Richard Beymer) tijdens een dansavond verliefd wordt op de Puerto Ricaanse Maria (Natalie Wood) zijn de poppen aan het dansen.

  Het verhaal van de West side story is gebaseerd op "Romeo en Julia" van Shakespeare. Bij Shakespeare waren het geen rivaliserende gangs maar rivaliserende families (Montague en Capulet) die de liefde in de weg zaten.

  COMMENTAAR

  Bij de Oscar uitreiking van 1962 viel "West side story" in maar liefst 10 categotieën in de prijzen. Tegenwoordig scoort de film in lijstjes van beste films aller tijden relatief slecht. Hoe komt dat?

  Ik denk dat het er iets mee te maken heeft dat filmliefhebbers vraagtekens zetten bij de toegevoegde waarde van de film ten opzichte van de musical die sinds 1957 met groot succes op Broadway draaide. De muziek van Bernstein is fantastische, de dansnummers zijn spectaculair en het verhaal is van alle tijden, maar wat voegt de film daar nou eigenlijk aan toe? 

  Toevallig was ik dit jaar in de gelegenheid om musical en film met slechts een paar dagen ertussen te zien. Naar mijn mening is de film echt wel meer dan een "concertregistratie". Dat kan ook eigenlijk niet anders wat een behoorlijk deel van de film werd op locatie opgenomen.

  In de eerste plaats was het dansen in de "West side story" een doorbraak voor het musical genre in de film. Het is niet te vergelijken met de dansnummers in een film als "Singin in the rain" (1952, Stanley Donen), toch ook niet de eerste de beste musicalfilm. Gezien het verhaal moest er in de dansnummers van de "West side story" meer aggressie gelegd worden, en daar is choreograaf Jerome Robbins uitstekend in geslaagd. Het is niet voor niets dat hij in de filmcredits als tweede regisseur wordt opgevoerd (Jerome Robbins regisseerde de dansnummers, Robert Wise regisseerde de verhaallijn die de dansnummers aan elkaar knoopt). Overigens vraag ik mij nog steeds af wat echte leden van een straatbende er van vinden dat ze worden uitgebeeld door balletdansers (hoe aggresief de dans er ook uitziet)? 

  Ook voor de rest zijn er scenes aan te wijzen waar met filmtechnieken als camarastandpunt, editing en belichting dingen worden gedaan die op het podium moeilijk te realiseren zijn. Ik noem enkele voorbeelden.

  De film opent met luchtopnames van New York. Langzaam dalen we af naar de plek die door "Jets" en "Sharks" betwist wordt. Dit begin heeft veel weg van "The naked city" (1948, Jules Dassin). 

  Tijdens de ontmoeting van Tony en Maria op de dansavond wordt het begrip "liefde op het eerste gezicht" uitgebeeld door de omgeving te laten vervagen zodat alleen Tony en Maria nog scherp in beeld zijn. Als ze naar elkaar toe zijn gelopen krijgt de scene een droomachtig karakter. Zie clip

  Tijdens de "Somewhere" scene, waarin Tony aan Maria verteld hoe het gevecht tussen de "Jets" en de "Sharks" helemaal uit de hand is gelopen zien we op de achtergrond felle, bijna psychedelische, kleuren. Deze deden mij denken aan "L'enfer" (1964, Henr Georges Clouzot) (noot 1). In de film van Clouzot staan de kleuren symbool voor jaloezie. In "West side story" staan ze, denk ik, symbool voor de haat die de achtergrond vormt waartegen de liefde van Tony en Maria zich afspeelt.

  Noot 1: Dat wil zeggen ze deden mij denken aan de documentaire over deze film uit 2009. Henri Georges Clouzot heeft "L'enfer" nooit voltooid. Pas in 1994 wist Claude Chabrol, gebruik makend van hetzelfde script, een film te voltooien.

   

   

   

  DATUM: 9 februari 2018

  EIGEN WAARDERING: 8

  West Side Story (1961) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters