Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1994: Exotica (Atom Egoyan) (Canada)

  DE REGISSEUR

  Atom Egoyan (1960) is de zoon van Armeense vluchtelingen. Hij werd in Egypte geboren, maar groeide vanaf zijn 3e levensjaar op in Canada. Als regisseur brak hij door met "Exotica" (1994) en zijn meest bekende film is wellicht "The sweet hereafter" (1997). 

  De personages in zijn films zitten vaak opgesloten in hun eigen wereld, en leven daardoor langs elkaar heen. 

  HET VERHAAL

  Christine is een danseres in stripteaseclub "Exotica". Zij heeft een act waarbij ze opkomt als een meisje, in schooluniform. Francis is haar trouwste klant, hij bestelt haar vaak aan zijn tafel voor een privé dans. 

  Gedurende de film leren we langszamerhand steeds meer van de achtergrond van (vooral) Francis en (in mindere mate) Christine kennen. Via een web van (vaak verrassende) onderlinge relaties blijken ze met nog een heleboel andere personages verbonden te zijn.

  COMMENTAAR

  De grootste lol van "Exotica" zit in het langszaam ontwarren van het web van relaties dat de personages onderling verbindt. Zeker in het begin van de film is Egoyan erg spaarzaam met het vrijgeven van hints. (Ook in deze recensie zal ik trachten zo weinig mogelijk "hints" te verklappen).  Hierdoor tast de kijker, zeker in het eerste halfuur van de film, behoorlijk in het duister en is het gedrag van de personages onbegrijpelijk.

  Minpunt van de film vond ik dat als de relaties eenmaal wat meer duidelijk worden, het gedrag van de personages misschien niet meer helemaal onbegrijpelijk is, maar toch nog steeds erg vreemd. Een paar keer per week een babysit inhuren terwijl er geen baby is om op te passen blijft toch raar, hoeveel achtergrondinformatie je inmiddels ook tot je beschikking mag hebben. De personages worden daarmee ook nooit echt invoelbaar, en met name op dit punt blijft "Exotica" behoorlijk achter bij een episodefilm als "Magnolia" (1999, Paul Thomas Anderson).

  Het hele verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een striptease club. Zeker Francis, maar ook de andere klanten van de club, lijken meer op zoek naar vergetelheid dan naar opwinding. Heel sexy wordt het dan ook nooit. Er is een dj en die doet zijn uiterste best om alle meisjes zo zwoel mogelijk aan te kondigen. Christine kondigt hij altijd aan door zich af te vragen wat toch de grootste aantrekkingskracht van zo'n onschuldig schoolmeisje is? Hij laat deze vraag volgen door een bloemrijke opsomming. Tegen het einde van de film laat hij zich tegenover de kijker (uiteraard niet tegenover de bezoekers van club Exotica) ontvallen hoe hij er echt over denkt. Het aantrekkelijkste van zo'n onschuldig schoolmeisje is dat zij haar hele leven nog voor zich heeft, terwijl jullie de helft van jullie leven al hebben zitten verkloten.

  DATUM: 31 maart 2018

  EIGEN WAARDERING: 6

  Exotica (1994) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters