Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2013: Under the skin (Jonathan Glazer)

  DE REGISSEUR

  Het zou overdreven zijn Jonathan Glazer (1965) filmregisseur te noemen. Op Wikipedia tref ik onder zijn naam 11 videoclips, 25 commercials en slechts 3 speelfilms aan ("sexy beast" (2000), "Birth" (2004) en "Under the skin" (2013). Zijn speelfilms bestrijken wel zeer verschillende genres (resp. crime, romance en science fiction).

  HET VERHAAL

  Een alien (Scarlett Johansson) lokt, vermomt als vrouw, in Schotland diverse vrijgezelle mannen in de val.

  COMMENTAAR

  In een trailer werd de film vergeleken met Kubrick's "2001, a space odyssey" (1968), je moet maar durven! Eigenlijk hadden toen al alarmbellen bij mij moeten afgaan. Een tweede aanwijzing was het grote verschil in waardering tussen filmkijkers (waardering op IMDB ten tijde van het schrijven van deze recensie gemiddeld 6,3) en sommige filmjournalisten (5 sterren vergezeld van de nodige superlatieven). ook dit is meestal geen goed teken, en een indicatie dat de film onder zijn eigen pretenties dreigt te bezwijken.  Om maar met de deur in huis te vallen, ik sta meer aan de kant van de filmkijkers dan aan de kant van de filmjournalisten.

  De film kent drie fasen:

  - In fase 1 is de alien bezig met een nietsontziende "manhunt".
  - Fase 2 is een tussenfase, waarin de alien zich meer bewust wordt van c.q. begint te reflecteren op haar (?) vrouwenlichaam.
  - In fase 3 ontstaat het verlangen een mens te worden.

  Onderstaand zal ik kort een enkele opmerking maken over al deze fasen. 

  In fase 1 is absoluut niet duidelijk waarom de alien op mannenjacht is. Dit heeft tot gevolg dat de scenes waarin Scarlett Johansson met haar bestelbusje door Glasgow rijdt een beetje het karakter van een mislukte aflevering van "Taxi" krijgen. Overigens zijn de scenes waarin Johansson toeslaat en haar prooi meelokt, zijn ondergang tegemoet (afbeelding 1), prachtig vormgeven. Let bij deze scenes ook op de geluidsband.

  De transformatie van fase 2 wordt ingeluid door een scene waarin Johansson haar lichaam aandachtig bestudeert in een spiegel. Dit bestuderen lijkt mij echter meer een gevolg van de transformatie (de wil om bij de mensen te horen) dan een oorzaak. Wederom ontbreekt elke verwijzing naar mogelijke achterliggende oorzaken. De suggestie dat de alien zich pas in deze fase echt in mensen begint te verdiepen wordt overigens tegengesproken door het psychologisch raffinement waarmee Johansson in fase 1 van de film haar slachtoffers selecteert. Feilloos pikt ze de eenzame mannen uit de stoet die door de straten paradeert. 

  Met het inleven in het mensdom neemt ook de kwetsbaarheid van de alien toe. In plaats van "hunter" wordt ze "hunted". Waar de fasen 1 en 2 van de film zich vooral in Glasgow afspelen, verplaatst de film zich in fase 3 naar de wilde Schotse natuur (afbeelding 2). Of er een achterliggende gedachte achter zit, weet ik niet. Mocht dit zo zijn dan is deze in elk geval niet helemaal consequent doorgevoerd. De scene aan zee in fase 1 van de film (één van de meest gruwelijke scenes van de film) vond immers ook buiten Glasgow plaats.

  Er zijn de nodige films gemaakt over "niet mensen" die op een gegeven moment "mensen" willen worden. Ik noem er een paar:

  - Wat betreft robots zou bijvoorbeeld kunnen worden gedacht aan "Blade runner" (1982, Ridley Scott);
  - Wat betreft engelen zou kunnen worden gedacht aan "Der himmel uber Berlin" (1982);
  - Wat betreft aliens zou kunnen worden gedacht aan "ET, the extra terrestrial" (1982, Steven Spielberg).

  Uit de recensie zal inmiddels duidelijk zijn dat ik "Under the skin" geen uitblinker binnen dit genre vind.

  DATUM: 14 april 2018

  EIGEN WAARDERING: 5     

    

  Under the Skin (2013) on IMDb  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters