Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2016: Sing (Kristof Deak) (Hongarije)

  DE REGISSEUR

  Kristof Deak (1982) is van huis uit film-editor. Als regisseur heeft hij uitsluitend korte films achter zijn naam staan. De korte film "Sing" (2016, 25 minuten) viel echter wel in de prijzen bij de Oscar uitreiking van 2017.

  HET VERHAAL

  Zsofi gaat naar een nieuwe school. Zij wil graag bij het koor van deze school, dat landelijke bekendheid geniet. Al snel komt Zsofi er achter dat deze landelijke bekendheid een duistere schaduwzijde heeft.

  COMMENTAAR

  Recensies van korte films zijn een uitzondering op deze website. Op het moment dat ik deze recensie schrijf heeft "Sing" als korte film maar twee voorlopers: "The bespoke overcoat" (1956, Jack Clayton, 36 minuten) en "Vincent" (1982, Tim Burton, 6 minuten). 

  Voor bijzondere gevallen moet echer een uiztondering gemaakt worden, en in mijn ogen is "Sing" een bijzonder geval. In 25 minuten weet de regisseur zowel een spanningsboog op te bouwen als het thema van zijn film glashelder en op een verrassende manier over het voetlicht te brengen.

  Wat de spanning betreft weet de regisseur ons de nervositeit te laten meevoelen van een meisje dat nieuw is temidden van alle andere leerlingen op de school. Wat zijn de gebruiken hier? Hoe moet ik mij gedragen?  Zal ik worden geaccepteerd? Zie ook afbeelding 1.

  Wat het thema betreft moet ik een beetje abstract blijven, anders verraad ik het plot. Ik las in andere recensies (zeg maar gerust kritieken) dat de film zich zou verzetten tegen selectie (op grond van verdienste of talent). De film zou zo een soort slap aftreksel van de Olympische gedachte worden, deelnemen is belangijker dan winnen.

  Degene die door deze bril naar de film gekeken hebben, hebben een hele andere film gezien dan ik. Voor mij keert de film zich tegen oneerlijkheid, niet recht door zee zijn en (misschien een beetje zwaar woord voor de luchtigheid van het verhaal) fraude. De intentie die achter de oneerlijkheid zit doet er in principe niet toe. Wie denkt dat hij / zij het bekende leugentje om bestwil vertelt, houdt daarmee ook zichzelf voor de gek.

  In 25 minuten weet de film deze boodschap op een luchtige, verrassende en indringende manier over te brengen. Wat mij betreft een terechte Oscar winnaar waar volwassenen ook wat van kunnen leren (noot 1)

  Noot 1: Officieel is het een kinderfilm. Ik zag hem op televisie van 22:15 - 22:40 uur, dus zo letterlijk wordt deze classificatie (terecht) niet genomen.

  DATUM: 14 april 2018

  EIGEN WAARDERING: 8   

  Mindenki (2016) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters