Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2016: Hell or high water (David Mackenzie)

  DE REGISSEUR

  David Mackenzie (1966) werd geboren in Schotland. Hij debuteerde als regisseur in 2002 en won in 2007 een zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn met "Hallam Foe". Tot een doorbraak bij het grote publiek kwam het echter niet. Daarin kwam verandering met de Amerikaanse productie "Hell or high water". Deze film werd niet alleen genomineerd voor diverse Oscars, maar was in Amerika ook de film die in 2016 het meest in het laadje bracht bij de bioscoopkassa.

  HET VERHAAL

  De boerderij van de familie Howard dreigt, na generaties, verloren te gaan. Tanner Howard (Ben Foster) kan de hypotheekschuld na het overlijden van zijn moeder niet afbetalen. 

  Om de boerderij toch binnen de familie te houden begint hij samen met broer Toby (Chris Pine), die net uit de gevangenis is, een serie bankovervallen. Niet toevallig overvallen ze alleen filialen van de bank waar ook de hypotheek uitstaat.

  Al spoedig wordt het tweetal achterna gezeten door Sheriff Hamilton (Jeff Bridges) en zijn assistent Parker (Gil Birmingham).

  COMMENTAAR

  Hoewel ik geen groot liefhebber van de Western ben, valt de Neo Western bij mij vreemd genoeg vaak wel in de smaak. De reden is denk ik dat in de Neo Western aan de klassieke genreconventies een eigentijdse twist wordt gegeven. Dat is ook het geval bij "Hell or high water". 

  Men kan zich zelfs afvragen of de film uberhaupt wel in het Western stramien valt. Behoren verhalen over bankovervallen niet veel meer thuis in het crime genre? Voor de Western pleit in dit geval het optreden van een ordehandhaver die veel meer het karakter heeft van een ouderwetse sheriff dan van een detective. Deze sheriff wordt gespeeld door Jeff Bridges in misschien wel zijn beste rol sinds "The big Lebowski" (1998, Joel en Ethan Coen). Beslissend voor de "Western uitstraling" van "Hell or high water" is naar mijn mening echter nog veel meer de rol die het Texaanse landschap in deze film speelt. Waar crime typisch een stads genre is, speelt een Western zich af op het platteland en in de dorpen.

  Alleen al als Western (dus nog zonder het Neo) is het een plezier om naar "Hell or High water" te kijken. Het verhaal gaat niet alleen over de sheriff en zijn assistent (afbeelding 2) die achter de twee bankovervallers (afbeelding 1) aanzitten, maar ook over de rolverdeling binnen deze twee koppels. Zo is bij de bankovervallers Tanner het brein terwijl Toby de (wispelturige) handjes levert. De (tegen zijn pensioen aanzittende) sheriff is een ouderwetse racist die het niet kan laten zijn assistent, die half Indiaans en half Mexicaans is, te beledigen. Zie bijvoorbeeld het onderstaande citaat (noot 1):

  Alberto Parker: I'm starving.
  Marcus Hamilton: I doubt they serve pemmican (een van oorsprong Indiaans gerecht).
  Alberto Parker: You know I'm part Mexican, too.
  Marcus Hamilton: Yeah, well, I'm gonna get to that when I'm through with the Indian insults, but it's gonna be a while.

  Overigens kunnen Hamilton en Parker niet zonder elkaar en slaat Parker, als het zo uitkomt, verbaal net zo hard terug. Als Hamilton het filiaal dat de bankovervallers gaan overvallen juist voorspelt blijkt te hebben, ontspint zich de volgende dialoog.

  Marcus Hamilton: This is what they call white man's intuition.
  Alberto Parker: Sometimes a blind pig finds a truffle.

  Waar de Western op een komische manier lichtvoetig is en veel scherpe dialogen bevat, geldt dat in veel mindere mate voor de Neo toevoegingen. "Hell or high water" speelt nadrukkelijk in de nasleep van de financiële crisis, die veroorzaakt werd door zogenaamde "subprime" Amerikaanse hypotheken. Het lijkt er op dat de ouders van Tanner en Toby een dergelijke hypotheek hebben afgesloten en nu is de familie met huid en haar overgeleverd aan de bank. Er zijn de nodige films gemaakt over het financiële systeem, maar die gingen voornamelijk over de "daders". Denk aan films als "Wall street" (1987, Oliver Stone), "Margin call" (2011, Jeffrey Chandor) en  "The wolf of Wall street" (2013, Martin Scorsese). "Hell or high water" gaat over de verliezers van de financiële crisis, en dat is niet alleen de  familie Howard. Overal langs de snelweg staan reclameborden van financieel adviseurs die "debt relief" beloven.

  Ergens in het midden van de film zegt Parker tegen Hamilton dat lang geleden de blanken het land van de Indianen hebben ingepikt en dat nu de banken op hun beurt het land van de blanken  inpikken. Deze film gaat over het inpikken door de banken. Een jaar later zou scenarioschrijver Taylor Sheridan als regisseur de film "Wind river" (2017) maken, die over de tegenstelling tussen Indianen en blanken gaat. Gil Birmingham, die in "Hell or high water" de rol van assistent Parker speelt, zou in deze film opnieuw een Indiaans personage spelen.

  De film gaat niet alleen over de financiële crisis, in feite stelt hij de hele Amrikaanse droom ter discussie.

  Toby Howard: I've been poor my whole life, like a disease passing from generation to generation. But not my boys, not anymore. 

  Armoede als erfelijke afwijking, dat past toch niet in het beeld van de krantenjongen die het tot miljonair schopt. Dat past niet bij de filosofie dat succes een keuze is en de armen hun armoede dus wel aan zichzelf te danken zullen hebben. Maar zoals blijkt uit de tweede zin van bovenstaand citaat laten de Howards het er niet bij zitten ("hell or high water laat zich in het Nederlands vertalen met "kost wat het kost"). In plaats van op Trump te stemmen (de Howards passen naadloos in het plaatje van de "forgotten people" waar Trump voor op zegt te komen) komen ze in actie. Als twee moderne Robin Hoods met zichzelf als het goede doel gaan ze banken overvallen. Je zou ze bijna gelijk geven.

  Noot 1: Sheriff Hamilton is niet de enige Texaan op leeftijd met racistische ideeën. Wat te denken van de volgende dialoog middenin de tweede bankoverval.

  Old Man: You fellas robbin' the bank?
  Tanner Howard: What's it look like, old man?
  Old Man: But you ain't Mexicans.

  DATUM: 7 juli 2018

  EIGEN WAARDERING: 8

  Hell or High Water (2016) on IMDb  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters