Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  Joseph Mankiewicz (1909 - 1993)

  Joseph Mankiewicz (1909 - 1993) begon zijn filmcarrière als scenario-schrijver. Ook zijn broer Herman beoefende dit vak, en leek daarin aanvankelijk succesvoller. Zo schreef Herman het scenario voor "Citizen Kane" (Welles, 1941). Het was echter Joseph die de overstap naar het regisseursvak succesvol wist te maken. Daarbij bleef hij de scenario's voor zijn films vaak wel zelf schrijven. 

  In de periode 1945 - 1960 was hij het meestr productief. Hij maakte films als "The ghost and Mrs Muir" (1947), "Julius Ceasar" (1953), "Suddenly, last summer" (1959) en (misschien wel de meest bekende) "All about Eve" (1950). Laatastgenoemde film viel op door zijn scherpe dialogen, waarin de hand van de voormalige scenarioschrijver is te herkennen.

  Zijn carrière raakte in het slop met de perikelen (onder andere de affaire tussen de hoofdrolspelers Richard Burton en Elizabeth Taylor) tijdens de produktie van het historische spektakel "Cleopatra" (1963). Met "Sleuth" (1972) liet Mankiewicz nog één keer zien wat hij kon.

  Filmposters