Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  2001: Donnie Darko (Richard Kelly)

  DE REGISSEUR

  Richard Kelly (1975) maakte op relatief jonge leeftijd een culthit met "Donnie Darko" (2001). Tot nog toe heeft hij dit succes niet kunnen evenaren in zijn latere films.

  HET VERHAAL

  Donnie Darko is een wat getroubleerde teenager. Al aan het begin van de film slikt hij pillen en loopt bij een psychiater. Hij heeft een (imaginaire?) vriend Frank die aan hem verschijnt in de vorm van een reusachtig konijn en hem aanzet tot geweldadige acties.

  COMMENTAAR

  "Donnie Darko", niet te verwarren met "Donnie Brasco" (1997, Mike Newell), deed het niet goed aan de kassa maar verwierf al wel snel cultstatus. De film bevat elementen uit diverse genres. Zo speelt tijdreizen een rol in het verhaal (science fiction), evenals het reeds genoemde kwaadaardige konijn (horror). 

  In de eerste plaats is "Donnie Darko" naar mijn mening toch een film over een getroubleerde tiener. De regisseur heeft de film wel vergeleken met het boek "The catcher in the rye" (1951, J.D. Salinger). Daarmee laat de regisseur zich niet van zijn meest bescheiden kant zien, maar inderdaad heeft Donnie Darko wel iets van Holden Caulfield (de hoofdpersoon van "The catcher in the rye"). Overigens vertoont de carriëre van Richard Kelly (1 cultklassieker) ook wel overeenkomsten met de carrière van Jerome David Salinger (die ook vooral bekend is vanwege "The catcher in the rye").

  Holden Caulfield was in een eeuwigdurende strijd verwikkeld met de hypocrisie van de wereld van de volwassenen. Ook in "Donnie Darko" is deze hypocrisie allom vertegenwoordigd. De belangrijkste vertegenwoordigster van de hypocrisie is wel de lerares maatschappijleer op de middelbare school van Donnie. Zij dweept met een enge "motivational speaker" allias "feel good goeroe", wiens video's zij veelvuldig in haar lessen gebruikt. Haar dochter zit in een dansgroepje waarin ook het jongere zusje van Donnie zit, en zij zit op een hoogst irritante manier te pushen om vooral aan talentenjachten mee te doen. Een vergelijking met "Little miss sunshine" (2006, Jonathan Dayton & Valerie Faris) dringt zich op.

  Gelukkig zijn niet alle volwassenen hypocriet. De lerares Engels durft het aan controversiële literatuur in de klas te bespreken en haalt zich daarmee natuurlijk de woede op de hals van de lerares maatschappijleer. Deze confrontatie heeft wel wat weg van de moeilijkheden die Robin Williams zich als de onconventionele leraar John Keating op de hals haalt in "Dead poet society" (1989, Peter Weir). Zie ook afbeelding 1, met de lerares maatschappijleer links en de lerares Engels rechts.

  Door de vele genres die de film probeert te combineren overtuigt hij eigenlijk in geen enkel genre. Bovendien moet de film het teveel hebben van de filmcitaten waarmee gepoogd wordt indruk te maken op filmliefhebbers. Ik noem enkele voorbeelden.

  - De satanische glimlach die Donnie op zijn gezicht heeft als hij handelt onder invloed van het duivelse konijn (afbeelding 2) lijkt op (maar evenaart niet) de glimlach van Jack Nicholson in "The shining" (1980, Stanley Kubrick).
  - De wilde witte haardos van grandma "Death" (in haar jongere jaren als Roberta Sparrow een theoreticus op het gebied van tijdreizen) roept associaties op met de haardos van de al even exentrieke doctor Brown in "Back to the future" (1985, Robert Zemeckis).
  - De enge "motivational speaker" Jim Cunningham (Patrick Swayze) heeft wel wat weg van het personage van Frank Mackey (Tom Cruise) in "Magnolia" (1999, Paul Thomas Anderson).

  DATUM: 7 juli 2018

  EIGEN WAARDERING: 6

  Donnie Darko (2001) on IMDb


  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters