Filmklassiekers op het tweede gezicht
Abonneren

Abonneer je op nieuw verschenen recenties!

Voor meer informatie over het gebruik van deze website klik HIER.

  Laatst geplaatst

   

   

  Verwacht

   

   

  Filmposters

  1967: The firemen's ball (Milos Forman)

  DE REGISSEUR

  Voor een overzicht van het oeuvre van Milos Forman, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina

  HET VERHAAL

  Ter ere van hun oud voorzitter organiseert de vrijwillige brandweer van een klein Tsjechoslowaaks stadje een feest. Aan alles is gedacht. Zo is er een tombola en een miss verkiezing. De uiteindelijke schoonheidskoningin zal de oud voorzitter dan aan het eind van het feest een aandenken overhandigen.

  Al snel ontaardt het feest echter in een totale chaos.

   

   

   

  COMMENTAAR

  "The firemen's ball" (1967) is in veel opzichten een vervolg op "Loves of a blonde" (1965, Milos Forman). In beide films is er sprake van een feest in een klein Tsjechisch stadje dat volledig uit de hand loopt. Waar het bij "Loves of a blonde" vooral om amoureuze ontwikkelingen gaat, spelen bij "The firemen's ball" corruptie en incompetentie een hoofdrol. Corruptie in de zin dat de hele prijzentafel van de tombola wordt gejat (zie clip).  Incompetentie in de zin dat tijdens het feest een boerderij tot de grond toe affikt. Men was even vergeten een achterwacht te regelen.

  Vanaf het uitkomen van de film was het de vraag of het hier een persiflage betrof, waarbij de vrijwillige brandweer model stond voor de communistische bureaucratie? Forman ontkende dat in eerste instantie. Producer Carlo Ponti vroeg tijdens het maken van de film aan Forman of hij voor de miss verkiezing geen mooiere meisjes kon uitkiezen (afbeelding 1). Hiermee gaf hij te kennen dat ook hij de film niet als een satire beschouwde. Wie dat wel deed was de nieuwe Tsjecoslowaakse regering die, na het neerslaan van de Praagse lente, in 1968 door de Russen in het zadel werd geholpen. Zij deden de film "voor altijd en eeuwig" in de ban. 

  Met de carrière van Forman zou het ongetwijfeld slecht zijn afgelopen als hij niet kort daarna Tsjechoslowakijke had verruild voor de Verenigde Staten. Eenmaal in het vrije Westen heeft hij overigens volmondig toegegeven dat de film als een satire was bedoeld.

  Ook zonder de politieke bijbedoelingen is de film overigens het bekijken zeker waard. De humor doet in de verte denken aan "Fawlty towers" of "Dad's army / Daar komen de schutters".

  Aan het eind van de film is de feestzaal geheel verlaten, op de oud voorzitter na (afbeelding 2). Bij gebrek aan een "beauty queen" besluit het organisatiecomité de voorzitter zijn aandenken dan maar zelf te overhandigen. Ondanks de chaos bedankt de oud voorzitter de leden van het comité. Hij opent de luxe, met fluweel bekleden kist. Uiteraard blijkt het aandenken gestolen, de kist is leeg. Zelfs nu weet de oud voorzitter zijn gezicht in de plooi te houden. Als de leden van het comité in de persiflage model staan voor communistische apparatchik, wie zou de voorzitter dan representeren?

  DATUM: 18 augustus 2018

  EIGEN WAARDERING: 8   

  Het brandt m'n liefje (1967) on IMDb

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Vul deze captcha in
  Dit is een verplicht veld
  Filmposters