Filmklassiekers op het tweede gezicht

 

 

 

 

Clip M (1931)

Openingsscene: de moord op Elsie Beckmann

Fritz Lang (1890 - 1976)

Naast Friedrich W. Murnau speelt ook de carrière van Fritz Lang zich gedeeltelijk in Duitsland en gedeeltelijk in de VS af. In tegenstelling tot Murnau zijn deze twee delen van zijn carrière bij Lang wat mij betreft niet gelijkwaardig. In Duitsland was Lang duidelijk een artiest / auteur, in de VS werd hij hoe langer hoe meer een ambachtsman. Hij heeft, zeker in het begin, in de VS goede films gemaakt maar aan het einde (na 1950) gaat zijn carrière toch als een nachtkaars langzaam uit.

Zijn eerste films in Duitsland ("Die Nibelungen" uit 1924 en "Metropolis" uit 1927) passen wat mij betreft beter in de traditie van de Italiaanse superspectacles (denk aan "Cabiria" (1914)) dan in het Duits expressionisme. De geweldige decors in deze films laten ook iets van de achtergrond van Lang als archirect zien. Pas met "M" (1931) treedt hij tot de expressionistische traditie toe.

In 1934 verliet hij Duitsland en kwam via Parijs uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht. Het exacte verhaal van zijn vertrek uit Duitsland is nog altijd in nevelen gehuld. Volgens Lang zelf besloot hij te vertrekken toen Goebbels hem een leidende positie in de Duitse filmindustrie had aangeboden. Ook heden ten dage kost het  niet heel veel fantasie om je voor te stellen dat de Nazi's gecharmeerd waren van films als "Die Nibelungen" en "Metropolis". Daar komt nog bij dat Lang van 1922 tot 1933 getrouwd was met de actrice / tekstschrijfster Thea von Harbou, iemand die niet onwelwillend stond tegenover het Nationaal Socialisme.

Eén van zijn eerste Amerikaanse films was "Fury" (1936). Deze film vormt een mooie verbinding met de laatste jaren van zijn Duitse carrière ("M"). In beide films staat eigenrichting door een anonieme massa centraal. Beide films laten zien dat mensen die individueel stuk voor stuk misschien geen vlieg kwaad doen, zich collectief als een beest kunnen gedragen. De associatie met het Nazisme is dan snel gelegd. Overigens bestaan er ook belangrijke verschillen tussen beide films. In "M" gaat het om een dader die wel degelijk schuldig is, in Fury wordt iemand die onschuldig is bijna gelynched.

Zoals gezegd gaat het na de eerste Amerikaanse jaren langzaam bergafwaarts, met af en toe een opleving. "Scarlet Street" (1945) en "The big heat" (1953) kunnen zeker als zo'n opleving worden beschouwd. 

DATUM: 18 oktober 2012

Recensies

DE REGISSEUR

Voor een inleiding op het werk van Fritz Lang, zie het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

HET VERHAAL

Een stad wordt geterroriseerd door een kindermordenaar. In de beginscene (ik kom later uitgebreid op deze scene terug) zien we deze moordenaar (Hans Beckert, gespeeld door Peter Lorre in de rol van zijn leven) de scholiere Elsie Beckmann paaien met een ballon (afbeelding 1). Terwijl Elsie met hem meegaat, zit haar moeder (steeds ongeruster) thuis te wachten met de lunch. Aan het slot van de beginscene zien we de ballon van Elsie in zijn eentje terug, verstrikt in de hoogspanningsleidingen.

Door alle moorden ontstaat er een panniekerige sfeer in de stad. De druk op de politie om de moordenaar te pakken wordt steeds groter. De politie doet steeds meer invallen in café's waar de onderwereld ook actief is. De onderwereld besluit dat het zo niet langer kan. Het werken wordt hun gewoon onmogelijk gemaakt. De moordenaar moet gepakt worden. Ze schakelen daarop het netwerk van bedelaars in om tips aan hun door te geven. 

Op een gegeven moment hoort een blinde bedelaar iemand een thema uit "Peer Gynt" fluiten. Datzelfde melodietje had hij gehoord toen hij de ballon voor Elsie Beckmann verkocht (afbeelding 2). Hij waarschuwt een handlanger en die zet met krijt de "M" van Murderer op de jas van Hans Beckert. Daarna ontstaat een klopjacht en weet de onderwereld Hans Beckert te pakken te krijgen.

Zij brengen hem voor een soort van onderwereld-gerecht (afbeelding 3) en daar levert Hans Beckert / Peter Lorre zijn beroemd geworden speech af (afbeelding 4, ook daar kom ik later op terug) die in essentie neerkomt op ontoerekeningsvatbaarheid. Tijdens het onderwereldgerecht doet de politie een inval en slaat Hans Beckert in de boeien. In de slotscene zien we dat hij voor een reguliere rechtbank geleid wordt.

ANALYSE ALGEMEEN

In de biografie van Fritz Lang heb ik al gewezen op de overeenkomst van "M" met "Fury" (1936). "M" is echter gewaagder omdat het de rechten op een eerlijk proces benadrukt, zelfs van iemand die schuldig is. Dat is ook de symbolische betekenis van de slotscene. Het is waar dat in het midden van de film een montage voorkomt waarin wordt afgewisseld tussen de politie die op zoek is naar Hans Beckert, en de onderwereld die hetzelfde doet. In deze montage lijken onder- en bovenwereld erg veel op elkaar. Het zal ongetwijfeld een steek onder water zijn geweest naar corruptie bij de politie. Gegeven de laatste scene kan men m.i. zeker niet de conclusie trekken dat de boodschap van de film is dat onder- en bovenwereld één pot nat zijn.

ANALYSE BEGINSCENE

Hoewel "M" in zijn geheel een goede film is, is de beginscene briljant. Ik heb deze dan ook in een clip  geplaatst. De manier waarop de moord op Elsie Beckmann op 1001 manieren wordt gesuggereerd, maar nergens wordt getoond! Let op de volgende momenten in de clip.

0:06     Aftelliedje bij een kinderspelletje. Het liedje gaat over de boeman.
1:46     De kindermoordenaar komt ter sprake tussen Elsie's moeder en één van haar buurvrouwen.
2:26     Klok komt voor de 1e keer in beeld. Het is 12:00 uur. Elsie komt zo thuis voor de lunch.
3:06     Frau Beckmann dekt vast de tafel.
3:36     Elsie is aan het ballen tegen een plakkaat "Moordenaar gezocht".
3:53     De schaduw van Hans Beckert komt in beeld. Deze schaduw valt op zijn "eigen" poster. "Wat heb jij een mooie bal!"
4:19     Klok komt voor de 2e keer in beeld. Het is 12:20, Elsie is nog steeds niet thuis.
4:40     Klasgenootjes van Elsie arriveren in het flatgebouw. Elsie is er niet bij.
4:57     Hans Beckert koopt een ballon voor Elsie. We horen het thema uit "Peer Gynt".
5:09     Frau Beckmann wordt hoe langer hoe ongeruster. Ze kijkt over de leuning naar beneden. Het trapportaal is geheel leeg.
6:20     De klok komt voor de 3e keer in beeld. Het is inmiddels 13:15 uur.
6:56     Nogmaals een shot van een leeg trapportaal.
7:06     Nogmaals een shot van een leeg bord, wachtend op Elsie
7:14     De bal waarmee Elsie aan het spelen was rolt in beeld, zonder Elsie.
7:21     De ballon die Hans Beckert voor Elsie gekocht had is in de lucht gevlogen en verstrikt geraakt in de hoogspanningsleidingen.

ANALYSE ONDERWERELD-TRIBUNAAL

Ik noemde al de beroemde speech (beter is misschien te spreken van een biecht) die Hans Beckert houdt op het onderwereld-tribunaal. Als ik deze scene terugzie, vind ik hem nog steeds indrukwekkend. Dat heeft enerzijds te maken met het overtuigende spel van Peter Lorre (zwetend, rollend met zijn ogen, op de rand van "overacting"), maar anderzijds is de tekst ook gewoon erg goed. Omdat een tweede clip wat overdreven zou zijn druk ik hieronder de tekst af van deze scene, met daarnaast een foto van Peter Lorre (afbeelding 4).

Hans Beckert: I can't help what I do! I can't help it, I can't...
Criminal: The old story! We never can help it in court!
Hans Beckert: What do you know about it? Who are you anyway? Who are you? Criminals? Are you proud of yourselves? Proud of breaking safes or cheating at cards? Things you could just as well keep your fingers off. You wouldn't need to do all that if you'd learn a proper trade or if you'd work. If you weren't a bunch of lazy bastards. But I... I can't help myself! I have no control over this, this evil thing inside of me, the fire, the voices, the torment!
Schraenker: Do you mean to say that you have to murder?
Hans Beckert: It's there all the time, driving me out to wander the streets, following me, silently, but I can feel it there. It's me, pursuing myself! I want to escape, to escape from myself! But it's impossible. I can't escape, I have to obey it. I have to run, run... endless streets. I want to escape, to get away! And I'm pursued by ghosts. Ghosts of mothers and of those children... they never leave me. They are always there... always, always, always!, except when I do it, when I... Then I can't remember anything. And afterwards I see those posters and read what I've done, and read, and read... did I do that? But I can't remember anything about it! But who will believe me? Who knows what it's like to be me? How I'm forced to act... how I must, must... don't want to, must! Don't want to, but must! And then a voice screams! I can't bear to hear it! I can't go on! I can't... I can't...

DATUM: 20 oktober 2012

EIGEN WAARDERING: 10

M (1931) on IMDb


Reacties

DE REGISSEUR

Zie voor een inleiding op het werk van Fritz Lang, het openingsartikel van de aan hem gewijde pagina.

VERHAAL VAN DE FILM

Wanneer hij op weg is naar zijn vriendin wordt Joe Wilson (Spencer Tracey) opgepakt op verdenking van de ontvoering van kinderen. Het bewijs is flinterdun, maar de sheriff houdt hem voor de zekerheid vast om zijn verhaal te checken. In het dorp verspreidt het nieuws dat de ontvoerder is gepakt zich als een lopend vuurtje, en vanuit de dorpskroeg gaat een menigte op pad om de kop van de dader te eisen. De sheriff stelt dat het niet meer dan een verdachte is en probeert de menigte tot kalmte te manen. Tevergeefs. De sheriff wordt opzij gedrukt en de gevangenis wordt in brand gestoken.

Joe Wilson zit als een rat in de val (afbeelding 2) en het lijkt erop dat hij levend is verbrand. Een tijdje later wordt de echte verdachte gepakt. Wat niemand in het dorp weet is dat Joe op het laatste moment uit het brandende gebouw heeft weten te ontsnappen. Na zijn ontsnapping is het enige wat hem nog op de been houdt de wens wraak te nemen op zijn beulen (afbeelding 3). Met behulp van zijn broers neemt hij een advocaat in de arm die een rechtszaak begint. Echter heel het dorp dekt elkaar.  Toevallig was er echter ten tijde van de lynchpartij een cameraploeg in het dorp om een documentaire te maken. Met het beeldmateriaal dat op die manier toevalligerwijs is gemaakt, lijkt hij de zaak in zijn voordeel te beslissen. Totdat de advocaat van de tegenpartij opmerkt dat bij een moord een lijk hoort. Waar is het lijk?

Joe stuurt dan een brief met daarin zijn trouwring en een verhaal dat de afzwezigheid van het lijk moet verklaren. Hij maakt in die brief een voor hem kenmerkende taalfout, waardoor zijn vriendin (Sylvia Sydney) er van overtuigd raakt dat hij nog leeft. Zij volgt de broers en komt bij Joe uit. Zij weet hem te overtuigen de rechtzaak in te trekken. De daders komen met de schrik vrij (poging tot doodslag is blijkbaar geen misdaad in de VS). Eind goed, al goed.

ANALYSE

De verbanden met "M" (1931) vallen natuurlijk onmiddelijk op. In beide gevallen is er sprake van misdaden tegen kinderen, en in beide gevallen is er sprake van eigenrichting door een anonieme massa. Toch zijn er ook verschillen. In "M" gaat het om een dader die wel degelijk schuldig is, in "Fury" is de verdachte volkomen onschuldig. Dat maakt "M" tot een meer principiële film. Daartegenover is het verzwijgen van de collectieve schuld en het elkaar dekken weer een thema dat specifiek in Fury behandeld wordt. Overigens kwamen in het Amerika van de jaren 30 in de praktijk geregeld lynchpartijen voor, dus zo vergezocht is het onderwerp van de film niet.

De film raakt aan veel genres. Het begint als een romance tussen Joe en zijn vriendin. Daarna de road movie van Joe op weg naar zijn vriendin. Vervolgens de thriller van de lynchpartij en het court room drama. Afgesloten wordt met een happy end. Spencer Tracey is erg overtuigend, zeker in de tweede helft van de film als een gefrustreerde en gedesillusioneerde man op zoek naar wraak.

DATUM: 24 oktober 2012

EIGEN WAARDERING: 7

Fury (1936) on IMDb

Reacties